perjantai 15. kesäkuuta 2012

L-pentue - syntymä ja ensimmäinen viikko


Papun pennut syntyivät maanantai-iltana 4.6. Ensimmäisenä syntyi pieni ruskea poika. Seuraavaa pentua ei sitten alkanutkaan kuulua, joten lähdin ajamaan emän ja pennun kanssa Karinin hoiviin. Matkalla syntyi punainen poika, ja perillä vielä toinen ruskea poikapentu. Viimeinen pentu osoittautui hankalaksi - se ei syntynyt avustuksesta huolimatta. Lopulta oli pakko turvautua sektioon, ja viimeinenkin pentu - ruskea poika - saatiin elävänä ulos.

Syntymästä saakka pienin pennuista, ensimmäisenä syntynyt, aiheutti huolta. Se ei ryhtynyt syömään kunnolla, nisälle nostamisesta ja lisäruokinnasta ei ollut juuri apua. Pikkuinen kuoli 7.6. Lähetin pennun Eviralle ruumiinavaukseen, ja pennulla todettiin synnynnäinen sydämen kehityshäiriö: avoin valtimotiehyt eli PDA.


Murhetta on myös tuottanut emokoiran vointi. Papun toinen silmä puhkesi tapaturmaisesti muutamia viikkoja ennen pentujen syntymää. Silmästä on mennyt pysyvästi näkö, ja se joudutaan poistamaan viimeistään pentujen vieroituksen jälkeen. Nyt silmää hoidetaan ja seurataan tarkasti. Onneksi silmän tilanne on pysynyt vakaana. Sektiossa havaittiin, että Papun kohtu oli revennyt. Se aiheutti todennäköisesti ongelmat viimeisen pennun synnytyksessä. Myös kohtu joudutaan todennäköisesti poistamaan. 

Kolme pentua ovat onneksi olleet hyvin elinvoimaisia ja vantteria. Papu on hoitanut pentuja erinomaisesti. Maitoa riittää ja pennut kasvavat ja voimistuvat silmissä. Pentukopasta kuuluu tyytyväinen tuhina ja maiskutus. 

Kuvia neljän päivän ikäisistä pennuista. Yllä ruskeat pojat, alla punainen poika.     

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti